Letiště Plzeň-Líně: brownfield zralý k demolici, nebo perspektivní dopravní infrastruktura?

Jiří Pittner, 5. 8. 2022



Vláda 27. 7. 2022 schválila projekt přeměny letiště v Líních u Plzně, označeného za nevyužívaný brownfield, na průmyslový areál pro továrnu VW.

Část areálu je sice zanedbaná, ale letiště je aktivně využíváno, fungují tam letecké školy, aeroklub, parašutistický klub a základna vrtulníků LZS. Ročně v Líních proběhne téměř 20000 pohybů (vzletů + přistání). Z přistávací dráhy se nevyužívá celá délka, ale "jen" 1500m, po renovaci by ale jeho dráha v plné délce stačila i dopravním letadlům.

Je faktem, že demolici letiště ze provést snadno, ale vybudovat v Česku nové letiště dimenze toho v Líních je prakticky nemožné. Každý ví, na jaké problémy narážejí např. stavby dálnic a jak pomalu postupují. Likvidace letiště je nevratný krok s trvalým dopadem na Plzeň a celý region, který by měl být pečlivě zvážen.

Možná se dnes nevyplatí postavit v Líních infrastukturu pro provoz aerolinek, ale co třeba za 10, 20, nebo 50 let? Tato infrastruktura nemusí být megalomanská, ale lze ji vybudovat skromně a provozovat efektivně, jako třeba v Bydgoszczi v Polsku s podobným původně vojenským letištěm. Poláci ale letiště nezbořili a postavili malý terminál se dvěma gaty, od kterých se chodí k letadlu pěšky. Linka LOT z Varšavy je schopna naplnit 80-místný turboprop do poslední sedačky. Polsko je větší a lidnatější a skeptik může namítat, že blízko Plzně jsou letiště Ruzyně, Karlovy Vary a České Budějovice. V menším Rakousku ale Linz a Salzburg, veliké zhruba jako Plzeň, jsou také blízko sebe a spojeny dálnicí. Linz je navíc nedaleko od Vídně a má s ní dálniční spojení. Přesto se letiště v Linzi a Salzburgu evidentně uživí. Létání časem díky novým technologiím může být levnější, ekologičtější a dostupnější i jako individuální doprava (všeobecné letectví). Líně mají ideální polohu přímo u D5 a mohly by obsluhovat i příhraniční část Bavorska. Dopravní infrastruktura typu letiště by se měla posuzovat v horizontu generací, ne 1-2 volebních období.

V zemích EU a v USA je běžné, že města jako Plzeň mají svá letiště využívaná pro aerolinky i pro "malé" všeobecné letectví. Města jsou na letiště pyšná, považují je za svou "výkladní skříň" a nikoho by ani nenapadlo je rušit. Tato letiště jsou kromě aerolinek využívána i piloty-majiteli malých letadel z řad podnikatelů a dobře placených profesionálů, pro něž jsou vhodnější než velká a rušná dopravní letiště typu Praha-Ruzyně, a přivádějí tak do regionu solventní klientelu.

Letiště jsou také součást kritické infrastruktury pro případ živelných katastrof. Např. během lesního požáru v Hřensku bylo letiště v Ústí nad Labem uzavřeno pro civilní provoz a byla tam zřízena základna pro vrtulníky hasící požár. Přírodní živly neumíme ovlivnit, katastrofy občas přijdou a letiště v Plzni by se ještě mohlo velmi hodit. O situaci, že by armáda nutně potřebovala záložní letiště v týlu radši ani nemluvě.

Letiště slouží i k propagaci letectví a výchově nových generací pilotů. Mladý člověk se setká s létáním na malém sportovním letišti, zaujme ho to a třeba se rozhodne se mu věnovat profesionálně. Pokud zlikvidujeme veřejná letiště u měst, bude stále méně příležitostí se s létáním setkat jinak než jako pasažér aerolinky a časem můžeme pocítit nedostatek pilotů. U Plzně sice existuje malé travnaté letiště v Letkově, ale to v současné podobě není schopno převzít objem provozu z Líní.

Likvidace letiště se ospravedlňuje vybudováním atraktivního průmyslového areálu. Je otázka, zda by areál s blízkým letištěm nebyl atraktivnější než větší, ale bez letiště. Patrně ano, alespoň pro některé zájemce, a nemusí to být jen firmy z oblasti leteckého průmyslu. I top management VW rád létá bizjetem do Mnichova Hradiště, když chce navštívit továrnu v Boleslavi, tak by patrně letiště v Líních ocenil. Nedávalo by tedy větší smysl letiště zachovat, na průmyslový park přeměnit jen nevyužívanou část areálu ev. k ní přidat sousední pozemky?

Jde ale i o to, co vlastně VW plánuje vybudovat. Bude tam i aplikovaný a průmyslový výzkum? Vytvoří se opravdu kvalifikovaná pracovní místa? Budou brát subdodávky od českých firem? Bude spolupráce se Západočeskou univerzitou? Nebude to nakonec jen další "montovna", kde špatně placení dělníci dovezení nějakou agenturou a bydlící na ubytovně budou levně vyrábět podle plánů německých inženýrů? Bylo by toto v zájmu obyvatel Plzně a přilehlých obcí? Patrně ne.

Dalším problémem takovýchto areálů je to, že nadnárodní firmy v nich zůstanou jen tak dlouho, dokud jim poběží investiční pobídky, dotace, či daňové prázdniny a pak se přesunou jinam. Je proto zcela zásadní dobře smluvně zakotvit podmínky, které firma musí splnit.

Je velký hazard provést demoliční práce předem, dokud není jasné, zda si VW tuto lokalitu vybere a dokud nejsou uzavřené závazné smlouvy. Údajně VW zvažuje celkem 3 lokality, tedy bez dalších informací je šance jen 1/3, že si VW vybere Líně. S pravděpodobností 2/3 by tak Plzeň mohla skončit se zbouraným letištěm a prázdným areálem. Nebylo by to poprvé a ani naposled, co velkolepé plány na technologický park zkrachovaly.

Rychlé schválení natolik riskantního projektu bez větší veřejné diskuse jen může živit spekulace, zda nějaká lobistická skupina v pozadí nemá zájem levně koupit atraktivní pozemky, které nyní letiště "blokuje" a případně ještě vydělat na demoličních a stavebních pracích. Nejlepší prevencí podobného prosazování partikulárních zájmů ke škodě veřejnosti, jakož i spekulací o jeho existenci, je důkladná veřejná diskuse takovýchto zásadních projektů, ke které jsem doufám tímto článkem trochu přispěl.

Zpět na obsah